Ambasada Australije u Beogradu

kreativna-austrlija-Pustinja-pinakls1Australija je šesta zemlja po veličini na svetu. Ime Australija potiče od naziva terra australis što znači južna zemlja. Glavni grad je Kambera, sužbeni jezik engleski. Država zauzima površinu od 7,8 miliona km2 dok je naseljeno ukupno 21,5 miliona stanovnika. Smeštena je između Indijskog okeana i Tihog okeana i obuhvata kopno Austrlije, ostrvo Tasmaniju i nekoliko manjih ostrva. Austrlija se sastoji od osam država: New South Wales, Victoria Queensland, Tasmania, South Australia, Western Australia, Northern Territory, Austrlian Capital Territory. 


Prvi Evropljani koji su doprli do Australije bili su Portugalci i Španci krajem XV veka.

Delimična istraživanja njenih obala obavio je holandski moreplovac Abel Tasman u XVII veku, po kojem i ostrvo Tasmanija dobilo naziv. Ali, Holanđani se, imajući veliku koloniju Indoneziju, nisu interesovali za iskorišćavanje ove nove zemlje.

Godine 1770. engleski moreplovac Džejms Kuk ispitao je obale Australije i proglasio je posedom Velike Britanije.

Ubrzo posle istraživanja Džemska Kuka osnovano je blizu današnjeg grada Sidneja prvo naselje, u koje su upućivani kažnjenici iz Velike Britanije. Vremenom su počela da se osnivaju i naselja slobodnog stanovništva – od osuđenika koji su odslužili kazne, od stražare i oficira koji su završili službu i od drugih doseljenika iz Evrope, uglavnom Britanaca. Prvi doseljenici počeli su da se bave stočarstovom, koje ne iziskuje mnogo radne snage već samo prostrane pašnjake. Za merino ovce, koje su dovezene iz Španije, prostrane stepe pokazale su se izvanredno pogodnim.

Australija spada među prvih 10 najrazvijenijih zemalja. Najveći grad je Sidnej sa 3,9 miliona stanovnika, Melburn sa 3,3 miliona, Brizbejn sa 1,9 miliona i Pert sa 1,9 miliona stanovnika.  Australija je prvi svetski izvoznik vune, a četvrti izvoznik pšenice.  U poslednjoj deceniji veliki značaj u razvoju australijske ekonomije imaju  kulturne i kreativne industrije. One su sektor koje se nalaze na drugom mestu u Australiji po tempu razvoja beležeći prosečan godišnji rast od 5,8% u periodu 2000-2010. Doprinos kulturnih i kreativnih industrjia BDP nacionalne privrede iznosi u proseku 35 miliona australijskih dolara, dok ovaj sektor zapošljava oko 440.000 ljudi.

Za prosperitet Australije je od vitalnog značaja da dostigne konkurentnost sektora kreativnih industrija, koji će nadahnuti naciju u stvaralačkom i inovativnom pravcu u 21. veku. Autralijski glumci su redovno nominovani za prestižnu nagradu Oskar, australjski umetnici oslikavaju i krase zidove od Austrije do Arizone, australijski muzičari su prisutni na međunarodnim turnejama, a australijski pisci su stekli slavu širom sveta. Australijski glumci, poput Erika Bane (Eric Bana), Toni Kolet (Toni Collette), Rasela Kroua (Russell Crowe), Mela Gibsona (Mel Gibson), Hjua Džekmena (Hugh Jackman), Nikol Kidman (Nicole Kidman), Naomi Vots (Naomi Watts) i pokojnog Hita Ledžera (Heith Ledger), ostvarili su zapažene uloge i kod kuće i u inostranstvu. Među poznatim australijskim filmskim režiserima svakako treba pomenuti Gilijan Armstrong („Oskar i Lusinda“), Baza Lurmana („Mulen Ruž“, „Australija“), Roberta Luketica („21“), Džordža Milera (dobitnik Oskara za „Srećno stopalo“) i Pitera Vira („Trumanov šou“).

Više o Australiji pogledajte u Australia in Brief (ENG)

  • Australijska Ambasada u Beogradu
  • 8. sprat, Vladimira Popovica 38-40, Novi Beograd
  • tel: +381 (0)11 330 3400 – Fax: +381 (0)11 330 3409
  • http://www.serbia.embassy.gov.au