16.04.2013.

GKE na tribini “Freelancing u Srbiji” u Novom Sadu

Izvršni direktor Grupe za kreativnu ekonomiju, Hristina Mikić učestvovala je na tribini o freelencingu u Srbiji, koja je organizovana u okviru AISEC Career Days 2013 Tribina je održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Departmanu za arhitekturu  i urbanizam.

Ideja Career Perspective-a jeste da studente koji se tek spremaju da izađu na tržište rada pripremi za ovaj korak i direktno utiče na njihovu konkurentnost na tržištu. Važan aspekt segmenta Career Perspective će biti panel diskusije i predavanja posvećeni ideji samozapošljavanja i mladima u preduzetništvu, a daće priliku studentima da, u susretu sa starijim kolegama koji su se otisnuli u preduzetničke vode, dobiju određene savete i informacije. Tema panela ove godine biće freelancing kreativaca iz Srbije.

Gosti panela osim Hristine Mikić, izvršne direktorke GKE, bili su Ana Jovanović iz Udruženja “Pravo da znam” i Tatjana Kalezić, iz Klastera kreativne industrije Vojvodine.

Izvršni direktor Grupe, H. Mikić govorila je o perspektivama transformacije freelancera u preduzetnike, i kakvi su uslovi u Srbiji za to. Smatrajući da freelancing ne može biti trajni oblik rada kreativaca, izvršna direktora Grupe je navela koji su to prosečni troškovi i prihodi koje mogu očekivati na tržištu kreativne industrije u Srbiji i kakve su perspektive samostalnog preduzetništva  u kreativnim industrijama u Srbiji.