Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu

VPS Leskovac

Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu je osnovana 1975. godine kao Trgovinsko ugostiteljska škola. Usmerenost škole je redefinisana i unapređena 1981. godine, 1987. godine i 2007. godine kada je akreditovana kao Visoka poslovna škola strukovnih studija.  

Škola  pokriva regione istočne i jugoistočne Srbije, što je oko 43% centralne Srbije. Tu spadaju 43 opštine Borskog, Zaječarskog, Rasinskog, Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga gde živi oko 1,7 miliona stanovnika ili 17,6% stanovništva Srbije.

Škola sprovodi realizaciju nastavnog procesa kroz tri studijska programa osnovnih studija: finansije i bankarstvo, menadžment u biznisu i turizam i ugostiteljstvo i specijalističke studije u oblasti poslovne ekonomije i menadžmenta. Studijski programi su usklađeni sa Bolonjskom deklaracijom i evropskim sistemom obrazovanja.

Namena kontinuiranog unapređivanja obrazovnog procesa i njegovo usklađivanje sa evropskom praksom je povećanje mobilnosti studenata u okviru jedinstvenog evropskog obrazovnog prostora i mogućnost nastavka studija u zemljama članicama EU.

Škola ima ostvarenu dugogodišnju međunarodnu saradnju sa Visokom stokovnom školom iz Celja, Slovenija; University of Grenwich Business School London, UK; Hogskolen i Bodo Graduate School of Business, Norveška, GTZ Nemačka i drugim institucijama.