04.11.2013.

Kreativna Australija u Leskovcu: najavljena veca podrska za kulturu i kreativne industrije u ovom gradu

U Leskovcu je danas održano predstavljanje publikacije  “Kreativna Australija: put u kreativno društvo i ekonomiju”  i  dikusija o razvojnim potencijalima kulture i kreativnih indsutrija u ovom Gradu. Skupu su prisustvovali NJE Helena Studdert, Ambasadorka Australije u Beogradu, prof. dr G. Rikalović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, zamenik gradonačelnika Leskovca Dragan Jovanović i prof. dr Žika Stojanović, direktor Visoke poslovne škole u Leskovcu i drugi.

Na skupu su prezentovani primeri dobre prakse ove zemlje, koja u oblasti kreativne ekonomije ostvaruje 40 milijardi australijskih dolara godišnje. Skup je organizovala Grupa za kreativnu ekonomiju u saradnji sa  Visokom školom poslovnih studija u Leskovcu. “Kreativna industrija, koja obuhvata filmsku, televizijsku, automobilsku industriju i dizajn, zauzima značajno mesto u bruto dohotku Australije, sa 40 milijardi austraijskih dolara. Ta iskustva mogu pomoći Srbiji u razvoju kreativne ekonomije,” rekla je ambasadorka Australije u Srbiji, Helen Studert, i naglasila “da treba unaprediti saradnju ove dve zemlje”

U ime lokalne samouprave, učesnike skupa pozdravio je zamenik gradonačelnika Leskovca, dr Dragan Jovanović, koji je  inspirisan Austrlijskim iskustvom i rezultatima koji su ostvareni investiranjem u kreativni sektor, obećao veću podršku za razvoj kulture i kreativnih industrija u ovom gradu.

Kreativna industrija predstavlja novu oblast u kojoj je moguće ostvariti ekonomske koristi na međunarodnom tržištu, a pošto je Australija lider u ovoj oblasti, njena iskustva mogu doprineti razvoju kreativnog sektora u Leskovcu i ponovo mu vratiti stari sjaj razvijenog i progresivnog grada, zaključeno je na skupu.