19.11.2013.

Kreativna Australija: hod po svetskoj sceni

kreativna-austrlija-Pustinja-pinakls11

Australija je svetski lider u korišćenju kreativnosti i originalnosti svog naroda. Niz australijskih vlada nasleđivale su vrednosti i prioritete australijske nacije i ljudi i tako oblikovale i tržištu ponudile „kreativnu naciju“ – onu koja prepoznaje vrednost umetnosti i kulture za blagostanje i prosperitet nacije.

Autor: Njena ekselencija, dr Helena Studdert, ambasador Australije u Srbiji, BRJ Makedoniji i Crnoj Gori

Početkom 2013. godine objavljena je australijska nacionalna kulturna politika pod nazivom Kreativna Australija. Ova inicijativa nadovezala se na prethodne kulturne programe, kao što su osnivanje Australijskog saveta za umetnost (1973) i usvajanje prve australijske nacionalne kulturne politike Kreativna nacija (1994).

Kreativna Australija predstavlja politiku za XXI vek – osmišljenu tako da još više osnaži „Australijanstvo“ i da ga ponudi svetskom tržištu. Njome se postavlja nova strateška vizija umetnosti, kulture i postojećih i nadolazećih kreativnih industrija u Australiji.

Australijska kultura ima jaku osnovu u svojoj baštini i tradiciji. Istorija njenih naseljenika i talasi migracija stvorili su slojeve raznolikosti u muzici, jeziku, hrani i kulturnim izrazima. Mešavina mnoštva naših kultura obogatila je već postojeću kulturnu, političku i građansku tradiciju. Ova bogata mešavina stvorila je jedinstvenost australijskog duha – istaknuti vid „bitisanja“ koji drugi prepoznaju.

Australija je tokom poslednje dve decenije vredno radila na izgradnji svog imidža, razvila je nacionalni ponos među narodima koji u njoj žive i njihova dostignuća, i prepoznala je ekonomiju kulturnog sektora. Rezultati tog rada su impresivni – kulturni sektor u Australiji danas doprinosi BNP-u sa oko 40 milijardi australijskih dolara.

Australija uživa međunarodni ugled zbog svojih prvoklasnih umetnika i umetnosti, što je i vidljivo u mnogobrojnim međunarodnim priznanjima – uključujući Oskare, nagrade Gremi i Buker. Ipak, pre nekih 50 godina, termin „kulturna pokornost“ je bio dobro poznat u Australiji. Njime se izražavalo da Australijanci vrednuju sve što dolazi iz Evrope, a naročito umetnost iz Velike Britanije, kao nešto što je suštinski bolje od bilo čega što Australija može da stvori.

To se promenilo ranih sedamdesetih godina prošlog veka kada je tadašnja vlada izvršila određena ulaganja u kreativne umetnosti. S vremenom su Australijanci počeli da pričaju svoje priče australijskim glasom, odbacujući i poslednje ostatke kolonijalizma. Prepoznavanje vrednosti umetnosti, kulture i kreativnosti za budućnost Australije počelo je da dobija svoj oblik. Australijanci danas hodaju svetskom scenom sa samopouzdanjem, sigurni da australijski stav, australijski način života, australijske vrednosti, australijska inovativnost i znanje vrede i da su promovisani u svetu.

Pojam izgradnje sektora kreativnih industrija i njegovog odnosa sa umetnošću i kulturnim životom u državi je složen, ponekad i osporavan. Kada sam počela da se bavim pitanjem kako se nacionalna kultura i spoznaja samih sebe može povezati sa kreativnim industrijama, shvatila sam da postoje mnogobrojni elementi koji se moraju uzeti u obzir prilikom kreiranja javnih politika.

Uputstvo za citiranje: Studdert, H. (2013) Kretivna Australija: hod po svetskoj sceni, LINK 138.