30.01.2014.

GKE na konsultacijama o potencijalima kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu i regionalnoj saradnji u okviru “SEE 2020”

29. januara u Sarajevu je održan sastanak Centralno Evropske Inicijative (CEI) i Saveta za regionalnu saradnju (RCC), a tiče se implementacije strategije „SEE 2020“ u delu koji se odnosi na kreativne industrije. Sastanku  i konsultacijama su prisustvovali ključni regionalni akteri i institucije iz ove oblasti, a cilj je bio ispitivanje mogućnosti za regionalnu saradnju i formiranje regionalnog dizajn inkubatora, kao prvog koraka ka podsticanju razvoja kreativnih industrija u ovom regionu. 

Skup je okupio oko 20 relevantnih predstavnika kreativne ekonomije Zapadnog Balkana  (Slovenije, Hrvatske, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije) koji su predstavili svoj rad u oblasti kreativne ekonomije. Na ovom sastanku Grupa za kreativnu ekonomiju je predstavila radi i regionalne aktivnosti GKE u oblasti kreativne ekonomije. U okviru ovih konsultacija svoje izlaganje su imali Mladen Dragašević, Regionalni savet za saradnju koji je predstavio strategiju „SEE 2020“  i planirane aktivnosti u oblasti kreativnih industrija, Rob Van lersel, programski menadžer Evropske komisije za program Kreativna Evropa, koji je predstavio mogućnosti i prilike koje profesionalci iz ovog sektora mogu ostvariti putem programa Kreativna Evropa 2014 – 2020 i Vittorio Simoncelli, koji je predstavio nacin rada Kreativnog inkubatora Rione Sassi.