11.09.2014.

GKE na Cultural Industry Expo u Kini

Na nedavno završenom Sajmu kulturne industrije u Šijanu (Xi‘an) u Kini po prvi put su predstavljeni lideri kreativnih industrija Srbije uz učešće Grupe za kreativnu ekonomiju. Domaća kreativnost predstavljena je izborom 35 lidera kreativne industrije u vidu publikacije i kataloga koji je priredila Grupa za kreativnu ekonomiju i fragmentima izložbe „Osvežavanje memorije“ autora Dušana Milovanovića na kojima su predstavljeni srpski srednjovekovni ornamenti.

Cilj predstavljanja domaćih kreativnih industrija jeste rad na njihovoj internacionalizaciji i upoznavanje kineske privredne i stručne javnosti sa autentičnim kreativnim izrazom koji dolazi iz naše zemlje. Selektovani lideri kreativne industrije Srbije izabrani su na osnovu seta ekonomskih i identitetskih kriterijuma za detektovanje izvoznih potencijala kreativnih industrija za azijska tržišta koje je razvila Grupa za kreativnu ekonomiju.

7. Sajam kulturne industrije u Šijanu održan je pod sloganom “Novi put svile” i usmeren je ka afirmisanju projekta evro-azijskih integracija u oblasti kulturnih industrija i turizma. Povezivanje na “Novom putu svile” odigrava se u oblasti drumskog saobraćaja, trgovine, turizma i kreativnih industrija. Kina danas predstavlja najbrže rastuće tržište za plasman prozvoda i usluga kreativnih industrija, a od prošle godine donet je i novi program jačanja autorskog koncepta kineskih kreativnih industrija i umrežavanja sa sektorom kreativnih indsutrija drugih zemalja.

Najveće interesovanje na Sajmu izazvale su gumene ćizme Tigar kompanije iz Pirota sa aplikacijom motiva pirotskog ćilima koje su zajedničkim snagama kreirali kompanija Tigar Pirot i Udruženje “Damsko srce” iz Pirota, ručno radjeni proizvodi Etno mreže poput šalova sa protkanim motivima tradicionalne srpske tkanice, rukavice sa etno motivima iz Istočne Srbije, cipele ABO dizajnerke Ive Ljubinković,  fragmenti kolekcije “Army Dreamers” Ane Ljubinković, modeli George Staylera, modeli Sirogojno džempera koje proizvodi Sirogojno kompanija, svilene marame Studia Maruška iz Čačka, al ii dizajnerska rešenja studija Peter Gregson, Unibrend Comunication i Coba&Associates.

Predstavljanje kreativnih industrija Srbije na Sajmu u Kini realizovano je uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, organizatora Narodne biblioteke Srbije, i podrške  Privredne komore Srbije u izradi publikacije.