Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji

Sjedinjene Američke Države su država u Severnoj Americi, sa populacijom od oko 300.000.000 stanovnika. Sjedinjene Američke Države su nastale od trinaest originalnih britanskih kolonija u Severnoj Americi. Nezavisnost su dobili od Velike Britanije 4. jula 1776. godine. Pre dolaska Evropljana na kontinent, na području sadašnjih Američkih Država živela su razna plemena Američkih starosedilaca -Indijanca.


Amerikanci su dobili rat za nezavisnost uz pomoć Francuza. 1787. godine napisan je Ustav Sjedinjenih Američkih Država, koji 1789. uspostavlja prvu modernu demokratiju na svetu. Sjedinjene Američke Države lagano počinju da se šire. Pod vođstvom Georgea Washingtona i njegovih nasljednika, Amerika nastoji da se udalji od evropske politike. Ipak, Amerika kupuje teritoriju Louisianne od Francuza 1803. godine a 1812. godine Amerika ponovo ratuje sa Velikom Britanijom i skoro dolazi na rub poraza.

U prvoj polovini 19. veka, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da se šire. 1846. godine, Sjedinjene Države vode rat protiv Meksika koji lagano dobijaju, osvajajući čak Meksiko City. U mirnim uslovima, Sjedinjene Države se proširuju do Tihog okeana. Međutim, problem ropstva u Americi postaje evidentan. 1861. godine počinje Američki građanski rat između Juga i Severa. Severne snage pobeđuju i u dogledno vreme ropstvo biva ukinuto u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se država neće u potpunosti oporaviti od građanskog rata sve do 20. veka.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je jedna od najstarijih na svetu. Kao federalna demokratija, sastoji se od izvršne, zakonodavne, i sudske vlasti. Izvršna vlast se sastoji od predsednika i njegovog kabineta, uz dodatak raznih državnih službi. Zakonodavna vlast je Kongres Sjedinjenih Američkih Država, koji se sastoji od Doma zastupnika (House of Representatives) i Senata (Senate). Sjedinjene Američke Države se sastoje od 50 saveznih država. Svaka savezna država ima svoju vladu koja uglavnom radi po istom principu kao federalna vlada u Vašingtonu. Svaka država ima glavni grad i državne simbole, kao i ustav i zakone.

Sjedinjene Američke Države su površinom treća najveća država na svetu, posle Rusije i Kanade, sa ukupnom površinom od 9.631.418 km.