24.10.2014.

GKE na simpozijumu o kreativnim industrijama u Berlinu

U Berlinu je održan simpozijum o najnovijim tendencijama u istraživanju kreativnih industrija u organizaciji Nemačkog Federalnog ministarstva za ekonomske poslove i energetiku, kancelarije za istraživanja kreativnih industrija ovog ministarstva, Centra za izvrsnost u kreativnim industijama Federalne Nemačke Vlade, i u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za kulturne i kreativne industrije (IACCI).

Na konferenciji su učestvovali vodeći strućnjaci u ovoj oblasti predstavljajući najnovije domete i tendencije u istraživanju kreativnih industrija. Konferenciju je otvorio Matthais Machnig državni sekretar u Nemačkom federalnom Ministrarstvu za ekonomske poslove i energetiku, a u jednodnevnoj kvalitetnoj i živoj diskusiji učestvovali su  Dimiter GANTCHEV direktor “Creative Industries Division“, WIPO (Geneva), Anthony KRAUSE  šef Odeljenje za raznolikost kulturnih izraza, UNESCO (Paris), XIANG Hardy Yong, Institut za kreativne industrije, Peking University (Peking), Tim RENNER, sekretar za kulturne poslove Grada Berlina, Françoise BENHAMOU, prof. Centre d’économie de la Sorbonne Paris (Francuska), Justin O’CONNOR,  professor komunikacija i kreativne ekonomije, Monash Univerzitet, Melburne, Australija, Hasan BAKHSHI, direktor, NESTA London  (UK), José PESSOA,  šef odeljenja za kulturnu statistiku,  UNESCO Institute for Statistics, Montreal (Kanada), Hristina Mikić direktor Grupe za kreativnu ekonomiju (Srbija).

Mikićeva je predstavila rad Grupe za kreativnu ekonomiju, sprovedena istraživanja Grupe i novu metodologiju “Indeks kreativizacije” koju trenutno razvija Grupa, a koja će poslužiti za detektovanje spill-over efekata razvoja kreativnih industrija. Simpozijum je bio prilika da se predstave 35 lidera kreativnih industrija Srbije. 

Prezentacije sa konferencije mogu se preuzeti ovde.