12.11.2014.

Program II Foruma kreativne ekonomije

slika-91

Tema ovogodišnjeg Foruma je Kulturno nasleđe: izazovi u kreativnoj ekonomiji, a država u fokusu Sjedinjene Američke Države. Forum se u delu predstavljanja američkog pristupa ovoj temi održava pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Forum je osmišljen u cilju pokretanja diskusije o izazovima javnih politika u sferi kulturnog nasleđa  i afirmisanju interdisciplinarnog i na činjenicama zasnovanog pristupa u njihovom kreiranju. Fokus diskusija na Forumu biće usmeren na kulturno nasleđe kao glavni stub razvoja održivоg kreativnog društva i ekonomije i unapređenja identiteta i opšteg kulturnog razvoja. Poznati akademski istraživači i donosioci odluka pokušaće da predstave našoj stručnoj i naučnoj javnosti iskustvo, instrumente i mere javnih politika u oblasti kulturnog nasleđa i kulturne diplomatije u SAD sa posebnim akcentom na moguće instrumente finansiranja rehabilitacije kulturnog nasleđa i njegovog boljeg pozicioniranja na razvojnoj agendi.

Nacionalna sesija namenjena je razmeni ideja, stvaranju boljeg okruženja za podršku zaštiti, vrednovanju i prezentaciji nasleđa, ali i pitanjima održive ekonomske valorizacije resursa baštine, njihovoj ulozi u socioekonomskom razvoju Srbije, kao i opštem značaju baštine za društvo i privredu u celini.