28.05.2015.

Biz&Art – promocija priručnika i instruktivni seminar u Novom Sadu

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu održana je promocija priručnika Biz&Art i organizacija instruktivnog seminara za zainteresovane strane u kulturi o mogućim oblicima saradnje sa privrednim sektorom. 

U cilju stvaranja održivih partnerstava između kulturnih institucija i privrede, kao i unapređenja postojećih, 2013. godine Grupa za kreativnu ekonomiju pokrenula je projekat „Biz&Art: ka održivim partnerstvima kulture i privrede“. U prvoj fazi ovaj projekat obuhvata aktivnosti na podizanju javne svesti o koristima saradnje privrede i sektora kulture, afirmaciji nove generacije korporativnih filantropa, povećanju znanja profesionalaca u kulturi o ovom obliku finansiranja projekata u oblasti kulture i umetnosti, mogućnostima saradnje sa korporativnim sektorom i uspostavljanju međusektorske saradnje između kulture i privrede. Projekat unapređenja korporativnih izvora finansiranja kulture kroz Biz&Art partnerstva podržao je u 2014. Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

Tim povodom učesnike skupa pozdravio je pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, koji je govorio o stavovima i aktivnostima resornog sekretarijata, kada je u pitanju kreativna ekonomija. Pre nekoliko godina u Sloveniji, tačnije u Mariboru, održana je velika međunarodna konferencija koja je kao temu nosila naziv “Kreativna ekonomija” i gde su učesnici iz cele Evrope pričali o svojim iskustvima i koja je na nas imala veliki uticaj da počnemo i mi da razmišljamo na drugačiji način,” rekao je sekretar Grujić.  On je napomenuo da je Sekretarijat za kulturu i javno informisanje počeo sa rekonstrukcijom i adaptacijom vrdničke “Kasine”, i to mesto na Fruškoj gori jeste tema o kojoj govorimo, jer se tu nalazi zatvoren rudnik, nalazi se termalna banja i nalazi se stara konjušnica, dobro očuvana. Zapravo, govori se o povezivanju nekoliko oblasti, sa jedne strane kultura, turizam, a sa druge zdravstvo i sport. Kada se nekoliko takvih oblasti prepletu i iz toga izađe ekonomski održiva priča, onda smo na pragu onoga što zovemo kulturnom ekonomijom današnjice. Sličnu priču imamo i u Novom Miloševu i “Žitnom magacinu” i na nekim drugim lokacijama u Vojvodini… Nažalost, nedostatak sredstava je očigledan i kultura, kao takva trpi posledice vremena u kojem živimo i zato smatram da projekat Biz&Arta jeste nešto dobro, nešto što može dokazati da kultura može da donosi pare i sa kojom se može sarađivati, jer kultura treba da se posmatra kao investicija, a ne kao trošak, ” zaključio je u svom izlaganju sekretar Grujić.

 

Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerija Matice srpske pozdravila je prisutne ispred ove institucije kulture, naglasivši da danas imamo priliku da od Grupe za kreativnu ekonomiju čujemo iskustva i istraživanja, koja će nam pokazati na izgled trenutno nespojive odnose, a to su privreda i kultura.

Prof. Gojko Rikalović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, rekao je da baš odnos podrške Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje u izdanju priručnika jeste primer kreativne ekonomije, u prepoznavanju dobrog projekta, koji treba da pronađe svoje uporište i u privredi. Sam sektor privrede, danas kod nas, nije u velikoj meri svestan da upravo sa kulturom mnogo toga postiže, ne samo kroz poreske olakšice ili svoju promociju, već i za šire polje svog delovanja i prepoznavanja na tržištu.Hristina Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju predstavila je priručnik i govorila je na temu: ”Šta su Biz&Art partnerstva i kako napraviti dobar Biz&Art projekat?”. Ona je podsetila da su velike svetske korporacije do 1985. godine na prvom mestu svog angažovanja imale kulturu kao cilj, a tek potom obrazovanje, zdravstvo i neke druge oblasti, da bi se danas kultura u privrednoj skali našla na mnogo nižoj lestvici društveno-odgovornog poslovanja.

Sonja Konakov Svirčev iz Erste banke govorila je o tome šta i kako finansira ova banka, dok je Tijana Palkovljević-Bugarski pričala o strategiji povezivanja tradicije i inovacije u saradnji sa korporativnim sektorom.

Nataša Pavlović Bujas iz Blumen group pričala o njihovim iskustvima i kako animirati kompanije da vide dodatu vrednost u kulturnom projektu.