02.06.2015.

Počela prva međunarodna škola kreativne ekonomije

Predavanjima u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, 1. juna počela je prva međunarodna Škola kreativne ekonomije koju organizuje Grupa za kreativnu ekonomiju, u saradnji sa Univerzitetom u Pensilvaniji i Školom za dizajn, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

Škola je okupila 18 polaznika iz SAD i Srbije koji će imati priliku da se upoznaju sa teorijskim i praktičnim aspektima razvoja kreativne ekonomije iz ugla razvojnog planiranja na lokalnom nivou.

6 Milica Pekic

Prvog dana Škole predavanja su održali Estela Radonjić Živkov iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zoran Đelov iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Hristina Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju. Oni su polaznike upoznali sa politikom u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, urbanog planiranja i kreativnog razvoja srpskih gradova, javnim institucijama u oblasti kulture i razvojnim potencijalima kulture i kreativnih industrija u Srbiji. O razvojnim aspektima kreativne ekonomije polaznicima će u nastavku Škole govoriti Aleksa Ciganović, iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturnih dobara, Nenad Radujević i Ksenija Marković iz Belgrade Design Collective, Donovan Rypkema i Sara Blitzer sa Škole za dizajn Univerziteta u Pensilvaniji.

1 Estela

Međunarodna škola kreativne ekonomije zamišljena je kao inovativna edukativna laboratorija za sticanje znanja i praktični rad u oblasti kreativne ekonomije, a ove godine tema je “Kulturno nasleđe i kreativne industrije: otkrivanje novih kreativnih žarišta”. Rad je stoga fokusiran na ispitivanje kreativnih aglomeracija u izabranim srpskim gradovima i opštinama, odnosu kulturnog nasleđa i kreativnih industrija i njihovom doprinosu unapređenju kvaliteta života na određenim mikrolokacijama.

2 Zoran Djelov

Osim teorijsko-metodoloških predavanja, polaznici škole će obići i relevantne mikrolokacije u Pančevu, Beogradu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Kikindi, umetnike i kreativne preduzetnike, kao i lokalne kreativne industrije, a u radioničkom delu razviće održiva rešenja i preporuke za planiranje kreativnog razvoja tih gradove i bolje korišćenje razvojnih potencijala kulturnog nasleđa i unapređenje kvaliteta kreativne ekonomije.

Prvog dana polaznici su, između ostalog, obišli i Galeriju 12 Hub i Magacin u Kraljevića Marka.

U radu Škole učestvuju i zamenik misije SAD u Srbiji Gordon Duguid, ataše za kulturu Ambasade SAD u Srbiji John Giblin i Marija Bjelopetrović iz Ambasade SAD u Srbiji, Milica Pekić iz Galerije 12 Hub, Viktor Kiš iz Ciglane – Kluba ljubitelja teške industrije, Đorđe Milovanović i Marko Grković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, Darka Radosavljević (Remont), Vesna Milosavljević (SEEcult.org) i Nataša Vranić iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije,  Maja Kolarić iz Opštinske uprave Pančevo, Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Jelka Đorđević iz Direkcija za izgradnju grada Zrenjanina, Asja Drača Muntean i Ivana Zečević iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Lidija Milašinović iz Narodnog muzeja Kikinda, Saša Tanackov iz Sekretarijat za privredu i turizam Opštine Kikinda, kao i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo i drugi.