12.06.2015.

Zavšena Međunarodna škola kreativne ekonomije 2015

Finalnim predstavljanjem projekata rehabilitacije objekata industrijskog nasleđa i GIS mapiranja kreativnih industrija u Beogradu, 11. juna završena je prva međunarodna Letnja škola kreativne ekonomije, koja je bila posvećena razvoju projekata za rehabilitaciju Vojno-tehničkog zavoda, Suvače u Kikindi, Crvenog magacina u Pančevu i GIS mapiranju kreativnih industrija u Beogradu.

Pod rukovodstvom vodećeg stručnjaka u toj oblasti, Donovana Rypkeme sa Škole za dizajn Univerziteta u Pensilvaniji i Hristine Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju, 17 srpskih i američkih mladih arhitekata, urbanih planera, ekonomista i menadžera u kulturu, radili su dve nedelje na razvoju tih projekata.

5

 Metodologija, projektne ideje i smernice za lokalne zainteresovane strane biće u narednom periodu publikovani u vodiču za održivo upravljanje kulturnim nasleđem koja treba da posluži zainteresovanim stranama u podsticanju i razvoju lokalne i regionalne kreativne ekonomije.

1

6

Za Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu predviđeno je da postane prvi art inkubator za podršku kreativnim industrijama Kragujevca, kao i edukativna laboratorija za potrebe FILUM Kragujevac, a realizacija tog projekta predviđena je u četiri faze. Crveni magacin u Pančevu postaće novi EXPO kreativnih industrija – koncept prostor za kreativne preduzetnike Grada Pančeva i okoline uz prateće sadržaje umetničkog i turističkog karaktera. Suvača u Kikindi biće pretvorena u prvi community centar i laboratoriju za popularizaciju nematerijalnog gastronomskog nasleđa.

3

U radu Škole učestvuju i zamenik misije SAD u Srbiji Gordon Duguid, ataše za kulturu Ambasade SAD u Srbiji John Giblin i Marija Bjelopetrović iz Ambasade SAD u Srbiji, Milica Pekić iz Galerije 12 Hub, Viktor Kiš iz Ciglane – Kluba ljubitelja teške industrije, Đorđe Milovanović i Marko Grković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, Darka Radosavljević (Remont), Vesna Milosavljević (SEEcult.org) i Nataša Vranić iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Maja Kolarić iz Opštinske uprave Pančevo, Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Jelka Đorđević iz Direkcija za izgradnju grada Zrenjanina, Asja Drača Muntean i Ivana Zečević iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Lidija Milašinović iz Narodnog muzeja Kikinda, Saša Tanackov iz Sekretarijat za privredu i turizam Opštine Kikinda, kao i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo i drugi.