17.06.2016.

Savetovanje “Kreativna privreda i ekonomski razvoj Srbije“ u Pirotu

U okviru trećeg Foruma kreativne ekonomije u saradnji sa Društvom ekonomista Beograda  16-18. juna održano je savetovanje “Kreativna privreda i ekonomski razvoj Srbije“ u hotelu StarA na Staroj planini.

Učesnici su diskutovali o potencijalima kreativne privrede za lokalni razvoj i unapređenje kvaliteta života u zajednici. Konferencija se održala u sklopu projekta „Jacanje institucionalnih kapaciteta za razvoj kulturnih industrija u Srbiji” gde je Pirot bila pilot teritorija za razvoj Agende razvoja kulturnih i kreativnih industrija.  Tokom konferencije predstavnici kreativnih industrija Pirota  predstavili su razvojne potencijale kulture i kreativnih industrija u Pirotu, kao i svoje institucije i organizacije koje deluju u ovoj oblasti. U ovoj sesiji učestvovali su Radovan Asković, Zorica Durmašević i Kristijan Asković iz NVO “Pralipe” koji su predstavili projekat Mapiranja Romskog kreativnog preduzetništva i smernice za njihovo bolje ukjučivanje u lokalne politike, Biljana Marinković iz  udruženja “Žene Juga” i Aleksandar Živković iz Narodnog pozorišta Pirot.

U okviru konferencije je održana promotivna izložba kreativnog preduzetnistva žena Pirota koju su organizovale “Žene juga” sa njihovim članicama, kako bi prikazale ulogu ženskog stvaralaštva u podsticanju kreativnog preduzetništva Pirota i očuvanju gastronomskog nasleđa ovog kraja  – staroplaninskih jela koje su pripremile udruzenje zena “Klok” iz Krupca.

dsc08108-min

dsc08122-min

dsc08289-min

DSC08278

DSC08189

dsc08300-min