17.08.2017.

GKE u programu U.S. Department of States i World Learning-a “Zajednice povezuju nasleđe”

U saradnji sa U.S. Department of State’s Cultural Programs Division in the Bureau of Educational and Cultural Affairs, World Learning sprovodi program Communities Connecting HeritageSM. Program je namenjen uključivanju zajednica, osnaživanju mladih i izgradnji partnerstva između zajednica u USA i ključnim strateškim regionima kroz projekte razmene koji se bave istraživanjem kulturnog nasleđa. Projekti su fokusirani na nematerijalno i materijalno nasleđe i njihovom zaštitom i interpretacijom kroz zajednički rad stručnjaka i članova zajednice i osnaživanjem pozitivnih narativa koji su vezani za njega vezani.

Izabrane orgnizacije i projekti koji će biti realizovani tokom 2018. godine su:

Creative Economy Group (Serbia) and Global Ties Akron (Ohio, USA)

Global Threads

Projekat se bavi izgradnjom kapaciteta 20 učesnika koji će kroz svoje priče, video intervjue i fotografije prenositi priče o kulturnom nasleđu Kikinde i Akrona. U okviru projekta biće kreiran Global Threads Online magazin i organizovan Food Art Expo – manifestacija koja promoviše gastronomsko nasleđe Kikinde i Akrona i koja će pomoći unapređenju javne svesti o gastronomskom nasleđu lokalnih zajednica i poslovanja malih proizvođača tradicionalnih gastronomskih proizvoda u pogledu poboljšanja njihove proizvodnje i vidljivost.

Centre for Fine Arts, Brussels BOZAR (Belgium) and Gallaudet University (District of Columbia, USA)

Connecting Capitals

Projekat se bavi umetničkim radom, obrazovanjem i tehnologijom kako bi se povezali i osnažili mladi oštećenog sluha od 18-27 godina u USA i Belgiji i angažovali u zaštiti i razumevanju nasleđa osoba oštećenog sluha. U okviru 2 izložbe, javnih događaja, umetničkih radionica i adekvatne aplikacije projekat ima za cilj da unapredi i ojača javnu svest i razumevanje belgijske i američke kulture i vrednosti osoba oštećenog sluha i onih koji to nisu.

Cultural Heritage without Borders (Bosnia and Herzegovina) and Coastal Heritage Alliance (Maryland, USA)

Saving What Matters

Projekat se bavi inspirisanjem i edukacijom univerzitetskih studenata u Sarajevu i Maryland-u pogledu korišćenja kulturnog nasleđa kao sredstva za projekate razvoja zajednica na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Keramička kolekcija iz centralne BiH i jedinstveno pomorsko nasleđe Maryland-a istražiće učesnici projekta, koji će kasnije kroz metod digitalnog storytelling-a promovisati ostalim članovima zajednice.

Athar Lina (Cairo, Egypt) and Avenue 50 Studio (California, USA)

Through Walls: A Heritage Dialogue

Projekat ima za cilj promociju i zaštitu kulturnog naleđa kroz vizuelne umetnosti čiji su stvaraoci mlade žene i članovi zajednice koji spadaju u rizične kategorije. U projektu će se kreirati 2 murala jedan u Egiptu, drugi u Los Anđelesu kroz koje će se ispitati zajedničke vrednosti obe zajednice i kulturnih grupa i izgraditi razumevanje među njima.

Khoj International Artists Association (New Delhi, India) and Global 1-to-1 (New Mexico, USA)

 Voices from the Margins

Projekat se bavi povezivanjem mladih ljudi iz marginalizovanih i napuštenih zajednica u Nju Delhiju i Nju Meksiku kroz personalnu i virtualnu razmenu i zajedničko istraživanje kulturnog nasleđa, a potom njegove interpretacije kroz poeziju i muziku.

Contact Base (Kolkata, India) and Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage (District of Columbia, USA)

 Learning Together Toward a Brighter Future

Projekat je usmeren na istraživaje kulturnih preduzeća zajednice i njihovoj ulozi u jačanju socijalne inkluzije i osnaživanja različitih grupa. Učesnici projekta će istražiti zaštitu kulturnog nasleđa u obe zemlje – SAD i Indiji kroz storytelling metod i folklornu muziku. Svoje radove predstaviće na World Peace Music festivalu u Indiji i Folklife festivalu u Vašingtonu, a u okviru projekta biće izrađeni i video treninzi za buduće edukatore i kreativne preduzetnike.

Više informacija o programu mogu se naći na sajtu World Learning-a.